Veteriner Hekim Levent KOCİ

1974 Adana doğumludur. İlk, orta ve lise eğitimini Adana’da tamamlamış,  2001 yılı Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi mezunudur. 2000 yılında 3 ay süreli uygulamalı reprodüksiyon ve tay hastalıkları konusunda Brezilya parana jockey club’ta stajını tamamlamıştır. 2004-2021 yılları arasında TJK bünyesinde Mahmudiye ve Karacabey haralarında Veteriner Hekim ve Mahmudiye atçılık meslek yüksek okulunda da  5 dönem öğretim görevlisi olarak görev yapmıştır. 2019 yılından itibaren Sorumlu Yönetici (Başhekim) olarak görevine devam etmiştir. Başta antrenörlük,reprodüksiyon, ultrasonografi, atlarda suni tohumlama ve ağız-diş  hastalıkları sertifikaları olmak üzere atçılıkla ilgili bir çok sertifikaya sahiptir. Evli ve iki erkek çocuk babasıdır. İngilizce bilmektedir.


Haracılığa Genel Bakış, 

Yazıma başlamadan önce sağlıklı, ortopedisi ve konformasyonu düzgün iyi at yetiştirme temennisi ve tüm at severlere bol şans dileklerimi de paylaşmak isterim. Atçılık özen, ilgi, sabır ve sevgi isteyen kalitatif bir uğraştır. Hara, atların yetiştirildiği ve bakımlarının yapıldığı, belirli büyüklükte bir arazi üzerine kurulmuş, atların rahatça hareket etmelerini sağlayan , her türlü ihtiyaçlarını karşılayacak içinde canlıları barındıran alanların bulunduğu tesislere verilen isimdir. Haracılık demek, bu tesislerde yetiştirip sahaya yani yarış amaçlı hipodromlara gönderilmek üzere sağlıklı tay yetiştirmek anlamını içermektedir. Tay yetiştirebilmek daha doğrusu tay üretmek çok meşakkatli ve sabır isteyen, alt yapısında olması gereken birçok unsuru barındıran hara adı altında sahalarımızda koşmak üzere sporcu yetiştirilen bi nevi bacasız fabrika gibi düşünülmelidir. Arazinin büyüklüğü, tavla ve tavlalardaki loca sayıları, rüzgara ve güneşe göre yönü, arazi üzerindeki konuşlandırılması, toprak yapısı, su durumu, eğimi, rakımı, oksijen miktarı, iklimi vs gibi birçok faktörü kapsamaktadır. Hara alt yapısında yer alan hastanesi ve eczanesi ile beraber tecrübeli Veteriner Hekim, Veteriner Sağlık Teknikeri, laborant, röntgen teknikeri, nalbant ve seyislerden oluşan teknik ve deneyimli personelin topluluğunu oluşturmaktadır. Bunları biraz daha açarsak, Bir hara kurulmadan önce bir çok ve önemli faktörleri göz önünde bulundurmak gereklidir.

 Arazinin büyüklüğü neden önemlidir; 

Atların refahı da düşünülerek sonuçta sporcu yetiştirmek amaçlandığı için arazinin büyüklüğü önemlidir. Arazi üzerinde rahat ve özgürce koşabilme, padoklarda yetişen çayırdan faydalanabilme, oluşabilecek sakatlıkların en aza indirilmesi vb sebeplerden dolayı at başına  3-4 dönüm ve üzeri öngörülmektedir.

Toplam arazi üzerinde tavlalar kuzey rüzgarlarına kapalı ve güneş görecek şekilde inşa edilmelidir. Hara içerisindeki atlar gruplandırılmalıdır. Neden mi? Hara at popülasyonu Aygır, gebe ve taylı kısrak, boş kısrak, weanling (6-12 aylık) tay, yearling (1 yaş ve üzeri) tayları kapsamaktadır. Yeterli kondüsyona ulaşmış taylar 5-6 aylık arasında annelerinden ayrılarak weanling statüde bireysel olarak bakılmaya, yetiştirilmeye başlanır. Annelerinden ayrılan taylar birbirlerinin seslerini duymamaları açısından hara üzerinde kısrak ve tay tavlaları birbirlerinden uzak yerlere inşa edilmeleri önemli yer tutar. Tayların bu dönemde özellikle yedek eğitimleri annelerinde ayrılmalarına yakın dönemde veya ayrıldıktan hemen sonra yapılabilir. Taylar doğumlarından itibaren günde en az 2 kez beden ısıları ölçülmesi önceden hastalık tespiti açısından çok önemlidir. Doğumlarından itibaren dereceleri alınan taylar bi nevi ehil davranış sergilemekte ve annelerinden ayrıldıktan sonra yedek eğitimleri daha kolay ve sağlıklı olmaktadır. Tavlalar atlar padoklara çıktıktan sonra loca temizliği sonrası muhakkak idrarda bulunan amonyağın ve kötü kokuların uzaklaştırılması açından havalandırılması çok önemlidir.  

Haralar kurulmadan önce toprak analizi, su, arazinin eğimi, büyüklüğü, ulaşımı, rakım seviyesi ve bölgenin iklim şartlarının değerlendirilmesi önemlidir. 

Modern haralarda dünya üzerinde; kısrak ve tay tavlaları, normal ve tedavi padokları, doğum locası,muayene salonu, lonj padoğu, aşım salonu, hastane, yüzme havuzu, walker, binek yada idman pisti gibi oluşumları kapsamaktadır. Atçılığımızda iyi at yetiştirmenin yollarından biri de tay anne karnında koşmaya başlar tabiridir. Bunun anlamı şudur; rasyonda sadece annenin ihtiyacı olan değil tayın da genel ve dengeli ihtiyacının verilmesi anne karnındaki tayı doğuma kadar ki süreçte kemik, kıkırdak ve yumuşak dokuların sağlıklı şekilde büyütülmesi, tayın doğumdan sonraki yaşamı ve yarış hayatı açısından taya çok artılar kazandıracaktır.Bu bana göre hara alt yapısı oluştuktan sonra bu süreç haracılıkta önemli kriterlerin başında gelmektedir.

Türkiye dünya üzerindeki konumu itibari ile kuzey yarımkürede bulunmasından dolayı Aşım Sezonu  15 Şubatta başlayıp 30 Haziranda son bulur. Bu 4,5 aylık dönemde doğumlar ve aşımlar tamamlanır. Erken doğumlu taylar önemli gibi gözükse de çok soğuk iklimlerde erken doğan taylar için bu çok önemli değildir. Özellikle ılıman bölgelerde Mart, Nisan aylarında padoklar daha gür ve çayır yönünden daha kuvvetlidir. Aşım sezonunun ortası ve sonrasında doğan taylar bu çayırdan anneleri ile beraber daha fazla faydalanabilmekte ve kısraklar daha kaliteli ve fazla süt üretebilmektedirler. Aylık olarak siz değerli yetiştiricilerimize haracılık ve haralarda karşılaşılan aygır, kısrak ve taylarla ilgili rahatsızlıklarda ilgili naçizane faydalı bilgilendirmeler yapmaya çalışacağım. Tüm atlarımızın ayaklarının düz basması temennisiyle, şansınız bol olsun. Sağlıkla..